tips verbeter de vitaliteit van jouw medewerkers!

je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden!

Met de toenemende werkdruk op werkvloer is het de taak aan de werkgevers om hun medewerkers fit, weerbaar en gezond te houden. Hoe vitaler ze zijn, hoe energieker, creatiever, gemotiveerder, productiever en veerkrachtiger ze ook zijn. 

Al deze voordelen van vitale medewerkers klinken fantastisch! Maar wat houdt die vitaliteit nu precies in? Bij vitaliteit gaat het om een gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de mens, ofwel om de levenskracht die iemand heeft. Een mens kan lichamelijk gezond zijn, maar als de persoon zich geestelijk niet goed voelt, kan het lichaam hier ook nadelen van ondervinden.

Veel bedrijven richten zich op de lichamelijke gezondheid van medewerkers wanneer het om het thema vitaliteit gaat, denk aan gezonde lunches of sportieve uitjes. Maar juist de geestelijke gezondheid interesseerde ons zo erg en daarom hebben wij hier onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek zijn meerdere tips naar voren gekomen die de vitaliteit van de medewerkers kunnen verhogen. Een aantal van deze tips willen wij graag met jullie delen.

zorg voor een goede werkplek

Zorg ervoor dat medewerkers regelmatig staand, zittend of lopend werk kunnen afwisselen. Stimuleer medewerkers om lopend te bellen, biedt staan bureaus of andere oplossingen zodat ze van houding kunnen wisselen.

creëer balans

Voor alle functies binnen het bedrijf zijn het werktempo, het werkaanbod of de tijdsdruk structureel in balans. Waardoor medewerkers niet het gevaar lopen sommige periodes zich te moeten vervelen en andere periodes te veel druk ervaren door de grote hoeveelheid werk.

de juiste benodigdheden

Het is van belang dat alle middelen die nodig zijn voor medewerkers om het werk uit te voeren op tijd en goedwerkend beschikbaar. Het is belangrijk dat medewerkers geen hinder, wat stress kan veroorzaken, ondervinden door een tekort aan benodigdheden voor het uitvoeren van de functie.

neem op tijd pauze

Na 2 uur computerwerk kan minimaal 10 minuten gepauzeerd worden of tijdelijk ander (niet beeldscherm gebonden) werk worden gedaan. In de middagpauze is het belangrijk dat een medewerker de pauze spendeert in een andere omgeving dan op de werkplek. Dit zorgt ervoor dat een medewerker beter kan ontspannen om vervolgens weer met nieuwe energie en focus aan het werk te gaan! 

een goede werksfeer

Er heerst een goede werksfeer. Een werksfeer is erg bepalend voor de gemoedstoestand van de medewerker. Zorg dat conflicten snel worden opgelost zodat er in een fijne sfeer gewerkt kan worden!

zorg voor ontspanningsmogelijkheden

De organisatie faciliteert in ontspanningsmogelijkheden op het werk. Dit kan op verschillende manieren! Zo hebben wij relaxte zithoeken, een voetbaltafel, playstation en doen we gereld andere leuke activiteiten om de medewerkers soms even uit hun bubbel te halen!

werk/privé balans

De organisatie zorgt dat er slechts incidenteel wordt overgewerkt zodat een goede werk-privé balans niet continu verstoord wordt. Benieuwd naar nog meer tips hoe je jouw medewerkers vitaler kan krijgen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met jou hierover in gesprek.

 

Bron: Kracht Recruitment - Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden