Industrie Tyromer

werken bij Tyromer

Van oude autobanden nieuw rubber maken om er vervolgens weer autobanden mee te maken. Het Canadese bedrijf Tyromer maakt het mogelijk. Hun circulaire formule is een oplossing voor de vier miljoen ton afval die gebruikte autobanden jaarlijks vormen in Europa. Tyromer start zijn Europese tak in Arnhem en opent een fabriek waar ‘compounders’, oftewel bedrijven die materialen mixen en verkopen, kunnen zien hoe ze de recyclingmethode zelf kunnen toepassen. 

Een groot deel van het ‘afval’-rubber is een product van moeder natuur. Het is een slijtvast en sterk materiaal. Dat mag niet vernietigd worden. Tyromer heeft onder aanvoering van de Canadese professor Costas Tzoganakis van University of Waterloo uitgevonden hoe je van het rubber van gebruikte autobanden (en eventuele andere rubbers) nieuw rubber maakt. Als bedenker van het proces verkoopt Tyromer nu licenties aan compounders, die er vervolgens zelf mee aan de slag kunnen. Hoe meer bedrijven rubber recyclen, hoe groter de milieuwinst. Niet alleen het hergebruik van het materiaal is milieuvriendelijk. Deze methode bespaart ook nog eens 94 procent energie ten opzichte van het maken van ‘virgin’ rubber.

ontdek Tyromer

  • locatie
    Westervoortsedijk 73 6827AV Arnhem Gebouw WB
  • over Tyromer

    Tyromer Europa wordt geleid door Jos van Son, een zeer ervaren man en een groot denker. Hij heeft meerdere fabrieken het voor recyclen van rubber opgezet en was dus dé man om Tyromer Europa groot te maken. Samen met een klein team is hij in 2020 begonnen de grote loods op IPKW om te toveren in een kantoor en R&D hal. Jos weet als geen ander dat de werkplek een grote invloed heeft op werkgeluk. Een gezonde dosis zonlicht valt binnen in de hallen, de hoge industriële muren hebben een frisse kleur gekregen en er heerst een gezellige sfeer. Met 4 man sterk runnen ze het productieproces, allemaal steken ze de handen uit de mouwen. Door constant de grenzen van de productielijn op te zoeken en te verbeteren, leren ze steeds meer hoe ze aan klantvragen kunnen voldoen. Het doel van Tyromer is om bij elke bandenproducent een Tyromer-plant te hebben staan om elke nieuwe productie te kunnen aanvullen met gerecylcelde banden. Het is niet meer van deze tijd om grondstoffen te vernietigen op een bandenkerhof. 

  • “we cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.” ” Albert Einstein
uitgelichte vacatures